18 sep 2015

Ouder worden met de glimlach: DE menopauze bestaat niet, elke vrouw beleeft haar EIGEN menopauze

GZA Ziekenhuizen organiseert n.a.v. de internationale dag van de menopauze een unieke infoavond op 14 oktober


Onze gynaecologen verschaffen geïnteresseerde dames en heren graag een medische maar duidelijke uiteenzetting over het ouder worden met de glimlach tijdens de menopauze. Ze doen dit aan de vooravond van de internationale dag van de menopauze op 18 oktober.

De overgangsjaren markeren een duidelijke breuk in het leven van de vrouw. Jeugd, gezondheid en vitaliteit zijn ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Het kan even duren voor de ouder wordende vrouw de positieve kanten van deze gedwongen stap in een nieuwe levensfase ervaart.
Een positieve ingesteldheid tegenover zichzelf en het leven bevordert innerlijke rust en evenwicht. Wie er voor kiest niet te concurreren met de jeugd, maar gaat voor een persoonlijke stijl, heeft al een belangrijke stap gezet. Op levensvreugde, seksualiteit, liefde of een persoonlijke nieuwe start staat immers geen leeftijd.

De menopauze

Het leven van een vrouw wordt in sterke mate bepaald door de hormoonhuishouding. Het zijn de hormonen die zorgen voor een ontwikkeling van kind tot vrouw, die de maandstonden sturen, die het lichaam op een zwangerschap voorbereiden en die de vruchtbaarheidsperiode beëindigen.
De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw. In de meeste gevallen begint de menopauze tussen de 40 en de 50 jaar. Het is een periode waarin de vruchtbaarheid wordt afgebouwd. Het lichaam wil zich op deze natuurlijke manier behoeden voor de gevaren die een zwangerschap vanaf een bepaalde leeftijd met zich kan meebrengen. De hormonale veranderingen (verminderde oestrogeenproductie) kunnen het lichaam en de geest uit evenwicht brengen. DE menopauze bestaat niet. Elke vrouw beleeft haar EIGEN menopauze. Klachten die zich rond de menopauze kunnen manifesteren zijn: opvliegers, nachtelijk zweten, gemoedsstoornissen, slapeloosheid, toename buikomtrek, osteoporose, spierpijnen en gewrichtsklachten, veranderingen in de borsten, vaginale droogte, stressincontinentie, prolaps …

In België zitten meer dan 1 miljoen vrouwen in die levensfase. Een duidelijke en correcte informatie omtrent menopauze is zeer belangrijk en zal in belangrijke mate de onrust ten gevolgen van de onwetendheid reduceren.
Toch is er bij de bevolking nog een groot gebrek aan kennis en door die onwetendheid maken vrouwen diepe depressies door en voeden ze hun angst voor het onbekende. Ze maken zich daardoor soms onnodig zorgen. Meer dan een miljoen vrouwen zitten er middenin, maar over de overgang wordt amper gesproken. De menopauze zit dus duidelijk nog steeds een beetje in de taboesfeer.

Daar willen we verandering in brengen met de voorstelling: “DE menopauze bestaat niet, elke vrouw beleeft haar EIGEN menopauze” waarin de overgang op een wetenschappelijke manier, maar eenvoudige manier wordt ontleed. De dienst gynaecologie-verloskunde van GZA Ziekenhuizen organiseert deze infoavond.

Het wordt een voorstelling met herkenning, opluchting dat er over het taboerijke thema gesproken wordt en een glimlach met het onbegrip rond de menopauze. Met de voorstelling willen we de vrouwen laten zien dat het heel belangrijk is om de ongemakken van de overgang te bespreken en serieus te nemen. We willen dat de ouder wordende vrouwen de klachten vlugger bespreken met hun arts en hiervoor samen een gepaste oplossing zoeken.

Voorstelling “DE menopauze bestaat niet, elke vrouw beleeft haar EIGEN menopauze”

Woensdag 14 oktober 2015 om 19 uur
Auditorium Sint-Vincentius, GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius (Chartingebouw)

Toegang is gratis. Vooraf inschrijven is noodzakelijk.