28 mrt 2014

Raadpleging kindergeneeskunde campus Sint-Vincentius ontvangt Kiwanispopjes

Vrijdag 28 maart overhandigde Kiwanis Antwerpen ongeveer honderd popjes aan de raadpleging van de dienst kindergeneeskunde van GZA Ziekenhuizen campus Sint- Vincentius.


17 000, dat is het aantal raadplegingen dat de kinderartsen op GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius jaarlijks afleggen.

“Voor sommige patiëntjes is een raadpleging in het ziekenhuis een beangstigende ervaring in een onbekende omgeving. Met het Kiwanispopje kunnen we hen tonen hoe onze onderzoeken of ingrepen zullen verlopen. Dat maakt de kinderen minder bang en het biedt hen troost. En hoe beter onze patiëntjes zich voelen, hoe sneller ze genezen,“ aldus medisch diensthoofd dr. Frederic De Meulder. “We zijn dan ook heel blij met deze schenking.”

De Kiwanispop

Kiwanis zelf is een internationale organisatie van serviceclubs. Kiwani is een initiatief van twee Amerikanen. Zij kregen het idee om mensen met uiteenlopende beroepen samen te brengen in een vriendenkring met de bedoeling elkaar wederzijds te steunen en te helpen.

Een klein, wit wezentje met een hoofd, een lijfje, twee armen en twee benen. Een voddenpopje dat in 1995 haar weg vond van Australië naar België. Dat is de Kiwanispop.
Down under was ze een “afleidingsspeeltje” voor zieke kinderen. Een lid van de Kiwanis bracht haar mee en algauw besloot de sociale commissie van Kiwanis haar ook hier in Vlaanderen in de ziekenhuizen te verspreiden.

Kinderartsen en verpleegkundigen kunnen de Kiwanispop gebruiken om hun patiëntjes niet alleen uit te leggen maar ook te laten zien wat hen te wachten staat. Ze kunnen erin prikken, erop opereren of er gewoon op tekenen. Onderzoek en evaluatie toonden aan dat de kinderen hierdoor minder bang waren en ook minder pijn hadden. Vrij snel werd de pop niet alleen in België maar in gans Europa een succes.

Op vrijdag 28 maart overhandigde Kiwanis Antwerpen een goeie honderd popjes aan de raadpleging van de dienst kindergeneeskunde van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius.